Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Ένα σύμβολο αυταπάρνησης

Ήταν το έτος 2003, όταν έκαναν το γύρο του κόσμου οι συγκλονιστικές φωτογραφίες του θανάτου της Ρέητσελ Κόρι. Η 23χρονη Αμερικανίδα είχε αναλάβει, μαζί με άλλους ακτιβιστές, την αποτροπή κατεδάφισης παλαιστινιακών οικισμών από τον ισραηλινό στρατό, χρησιμοποιώντας τα σώματά τους ως ανθρώπινες ασπίδες. Παρ' ολ' αυτά, μια μπουλντόζα πάτησε την Ρέητσελ Κόρι και τη σκότωσε. Έκτοτε, το όνομα της συμβολίζει την ειρηνική αντίσταση εναντίον της πολιτικής του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων, ενώ το σκάφος, που έσπασε τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας προ μηνών, προκειμένου να μεταφέρει τρόφιμα και ανθρωπιστικό υλικό στους Παλαιστινίους, φέρει τιμητικά το όνομά της.
Σκέφτομαι, πόσο κουράγιο θέλει να σταθείς δίπλα στους κατατρεγμένους αυτού του κόσμου έμπρακτα και, κυρίως, χωρίς την άσκηση βίας. Η Ρέητσελ Κόρι θα μπορούσε να ρίχνει βόμβες οπουδήποτε και, στη συνέχεια, να εκδίδει προκηρύξεις γεμάτες μίσος για τους πάντες, τσιτάτα, ορθογραφικά και συντακτικά λάθη, απολαμβάνοντας τη θαλπωρή του σπιτιού της. Θα μπορούσε να πιάσει στασίδι στα δελτία των ειδήσεων και να καταριέται τους επάρατους Αμερικανούς, που σκοτώνουν τον κόσμο ανά την υφήλιο. Ακόμα χειρότερα, θα μπορούσε η ίδια να ζωστεί βόμβες και να εκτιναχθεί καταμεσής κάποιας πόλης του κόσμου, παίρνοντας μαζί της και αρκετές άλλες ζωές, που ενδεχόμενα να ασπάζονταν τις απόψεις της. Ωστόσο, προτίμησε να μη βλάψει κανένα άλλο παρά τον ίδιο της τον εαυτό, θυσιάζοντάς τον για να προφυλάξει από την κατεδάφιση κάποια παλαιστινιακή οικία. Η εικόνα της αιμόφυρτης και ετοιμοθάνατης Ρέητσελ Κόρι ελάχιστα απέχει από αυτή των χριστιανών μαρτύρων επί ρωμαϊκών διωγμών. Και οι δύο είναι περιπτώσεις ανθρώπων, που πέθαναν για τις ιδέες τους, οι οποίες ήταν εντελώς αντίθετες προς κάθε βία - η μετεξέλιξη του χριστιανισμού σε όπλο βίας κατά των μη χριστιανών συνέβη αρκετά αργότερα.
Σε μια εποχή, που οι περισσότεροι ιδεολόγοι προτιμούν να βλάψουν ου μην και σκοτώσουν για τις ιδέες τους και, μάλιστα, προβάλλονται ως παραδείγματα προς μίμηση, η Ρέητσελ Κόρι προτίμησε να πεθάνει η ίδια για τις ιδέες της, αποδεικνύοντας ότι στις σκληρές εποχές μας υπάρχουν, ακόμα, άνθρωποι με ανώτερα ιδανικά, οι οποίοι αρνούνται να υπερασπιστούν δια της βίας τις απόψεις τους. Και αυτό την κάνει πραγματικό παράδειγμα προς μίμηση. Και είναι ευκαιρία, με αφορμή το θεατρικό έργο, που ανεβαίνει αυτό τον καιρό στην Αθήνα και είναι εμπνευσμένο από τη ζωή της, να θυμηθεί αρκετός κόσμος, τί θα πει πραγματικός και αγνός ιδεολόγος, καθαρός από φανατισμούς και αρνητής της βίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: