Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Αγαπητέ μου συμβασιούχε.......

Αγαπητέ/ Αγαπητή μου συμβασιούχε/stagiaire/εποχικέ κ.ο.κ., δεν αμφιβάλλω, ότι εργάζεσαι υπό καθεστώς προβληματικό, ήτοι προσφέρεις τις υπηρεσίες σου χωρίς ασφάλιση, λαμβάνοντας ελάχιστα χρήματα και με κίνδυνο να μη σου ανανεώσουν τη σύμβασή σου, οπότε θα βρεθείς ξανά στο δρόμο. Θεωρητικά, λοιπόν, έχεις κάθε δικαίωμα να αξιώνεις την επαγγελματική σου διασφάλιση, προβάλλοντας το γεγονός, ότι υφίστασαι τις συνέπειες ενός εργασιακού μεσαίωνα τη στιγμή, που καλύπτεις πάγιες και πραγματικές ανάγκες του Δημοσίου.
Δεν αντιλέγω, ότι το σύστημα της τοποθέτησης συμβασιούχων ή όπως αλλιώς του λένε στο Δημόσιο αποτελεί μια καταστρατήγηση των εργασιακών σου δικαιωμάτων. Ούτε έχω αντίρρηση, ότι ίσως καλύπτεις κάποιες πραγματικές ανάγκες του Δημοσίου σε μια εποχή, που πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι σπεύδουν να συνταξιοδοτηθούν υπό τον κίνδυνο περικοπής της σύνταξής τους ή ακόμα και επειδή έχουν συμπληρώσει συντάξιμα χρόνια και δεν βλέπουν το λόγο να παραμείνουν στην υπηρεσία ενός απάνθρωπου οργανισμού, όπως είναι το Ελληνικό Δημόσιο.
Μήπως, όμως, μπορείς να μου ξεκαθαρίσεις υπό ποιές συνθήκες άραγε επελέγης ως συμβασιούχος; Συμμετείχες σε κάποιο διαγωνισμό και ξεχώρισες εκεί για τα προσόντα σου; Διότι εξ όσων γνωρίζω, ούτε από το κόσκινο του Α.Σ.Ε.Π. πέρασες ούτε διέθετες περισσότερες περγαμηνές ή επαγγελματική προϋπηρεσία σε σχέση με κάποια παιδιά, τα οποία υπερείχαν σε προσόντα από σένα αλλά έμειναν στην απ' έξω. Άρα κάποιο άλλο προσόν είχες, το οποίο ένα αντικειμενικό σύστημα εισαγωγής στο Ελληνικό Δημόσιο δεν θα αξιολογούσε ως επαρκές για να ξεκινήσεις να εργάζεσαι έστω ως εποχικός. Μην κάνεις, ότι δεν με καταλαβαίνεις, διότι ξέρεις πολύ καλά, ότι αυτό το άγιο βύσμα, δόντι, μέσο ή όπως αλλιώς θέλεις να το πεις ευθύνεται, που εσύ υπηρετείς, έστω ως συμβασιούχος, στο Ελληνικό Δημόσιο, έστω και υπό τον εργασιακό μεσαίωνα, που προανέφερα. Και δεν αποκλείω να το κοκκορευόσουν στους φίλους και γνωστούς σου το "προσόν" σου αυτό, θεωρώντας, έτσι, έμμεσα όσους δεν το είχαν κορόιδα ή και κάτι χειρότερο, που η αγωγή μου δεν μου επιτρέπει να εκστομίσω.
Έπειτα, όταν ξεκίνησες να αναζητείς τρόπο να μπεις ως συμβασιούχος στο Ελληνικό Δημόσιο, γνώριζες πολύ καλά, ότι θα εργαστείς για συγκεκριμένο και περιορισμένο χρονικό διάστημα. Τώρα έρχεσαι και ζητάς να παραμείνεις εκεί παρά τα όσα έχεις υπογράψει. Αν είχες δική σου επιχείρηση και ζητούσες να προσλάβεις κάποια πρόσωπα με σύμβαση ορισμένου χρόνου αλλά μόνο γι' αυτό το χρονικό διάστημα, δε νομίζω, ότι θα έσπευδες να τους ανανεώσεις τη σύμβαση αυτή. Και απλά εκβιάζεις την κατάσταση, απειλώντας με κινητοποιήσεις κ.ο.κ. Κυρίως, όμως, φωνάζεις, ότι δεν θα ψηφίσεις όσους δεν σου ανανεώσουν τη σύμβασή σου. Αυτό στο χωριό μου το λένε απειλή αλλά μάλλον δεν κόπτεσαι ιδιαίτερα για τέτοια ψιλοπράγματα.
Όσο για τη δικαιολογία, ότι καλύπτεις πάγιες και πραγματικές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου, θα μου επιτρέψεις να σου πω, ότι ψεύδεσαι ασύστολα, τουλάχιστον κατά ένα σημαντικό μέρος. Η δουλειά μου απαιτεί μεγάλη τριβή με τις δημόσιες υπηρεσίες και εκεί βλέπω τους συναδέλφους σου, που διορίστηκαν με τον ίδιο τρόπο με σένα να αρκούνται στη διεκπεραίωση του χαμαλικιού, που βαρυούνται να κάνουν οι μόνιμοι υπάλληλοι, χώρια που σε ορισμένες υπηρεσίες έχουν μπει υπεράριθμοι από τη ράτσα σου, οι οποίοι απλά κάααααθονται και αφήνουν τους μονίμους με την απορία, τι καθήκοντα να τους αναθέσουν. Και, επιπλέον, οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου απαιτούν πρόσωπα με κατάρτιση και γνώση ενός αντικειμένου. Εσύ αμφιβάλλω, αν έχεις τα σχετικά προσόντα για το αντικείμενο αυτό, αφού, όπως είπα και παραπάνω, δεν πέρασες από κάποιο διαγωνισμό για τη συγκεκριμένη θέση με τις συγκεκριμένες απαιτήσεις. Επομένως για ποιές πάγιες και διαρκείς ανάγκες μιλάμε;
Αν κάτι σε πίεσε να υποκύψεις στον τάδε φαύλο και μεγαλόστομο κομματάρχη, ο οποίος σου έταξε, ότι θα σε διορίσει ως συμβασιούχο στο Ελληνικό Δημόσιο, πιθανότατα να είναι η δυσκολία στην ανεύρεση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Συμπάθα με, που θα διαφωνήσω μαζί σου. Και η διαφωνία μου δεν έχει να κάνει με τις πραγματικές δυσκολίες του ιδιωτικού εργασιακού τομέα αλλά με τη λογική σου. Και εγώ εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα εδώ και εννέα χρόνια και έχω φάει την απίστευτη λάντζα και σφαλιάρα, χώρια, που είμαι ελεύθερος επαγγελματίας εκτεθειμένος στην καρμιριά των εντολέων μου, στην πίεση των προθεσμιών και την απροθυμία των μονίμων συναδέλφων σου εκεί στο Δημόσιο να με εξυπηρετήσουν. Και αν εγώ, τέλος πάντων, έχω και μια υποστήριξη από το σπίτι μου, υπάρχουν πολλά περισσότερα παιδιά εκεί έξω, που δεν έχουν ούτε αυτή και, όμως, επιμένουν και αγωνίζονται στον ιδιωτικό τομέα. Το πρόβλημά σου, λοιπόν, δεν ήταν το αβέβαιο μέλλον του ιδιωτικού τομέα αλλά η βολή, που αναζητούσες, και ας πάνε να κουρεύονται οι άλλοι. Εσύ θεωρείς τον εαυτό σου ξύπνιο, μάγκα κ.λπ., που χώθηκες στο Ελληνικό Δημόσιο έστω και με 8μηνη σύμβαση, αφού δεν είχες τα κότσια και την υπομονή να το παλέψεις στον ιδιωτικό τομέα ή να ξενιτευτείς μακρυά από το σπίτι σου σε αναζήτηση εργασίας.
Και τώρα ωρύεσαι, ότι κινδυνεύεις να βρεθείς στο δρόμο, επειδή έπαιξαν οι πολιτικοί παιχνίδι στις πλάτες σου. Μα εσύ ο ίδιος ξάπλωσες φαρδύς πλατύς μπρούμυτα και προσέφερες την πλάτη σου σαν σκακιέρα για τα κόλπα των πολιτικών. Δεν σου φταίει κανένας απολύτως γι' αυτό εκτός από αυτόν, που θα δεις, κοιτάζοντας σε ένα καθρέφτη. Χώρια, που δέχθηκες να διαιωνίσεις το πελατειακό σύστημα, αυτή τη χαίνουσα και ανεπούλωτη πληγή της νεοελληνικής κοινωνίας, αντί να βάλεις κάτω το κεφάλι και να αρνηθείς να ξεπουλήσεις την αξιοπρέπειά σου για μια οκτάμηνη σύμβαση με 400 ευρώ μηνιαία και ανασφάλιστη αμοιβή. Και ζητάς να σε βοηθήσει η πολιτεία και να σε μονιμοποιήσει απειλώντας, ότι δεν θα τους ξαναψηφίσεις άλλως υποσχόμενος την ψήφο σου σε όποιον σε μονιμοποιήσει.
Ρε σε ποιόν τα λες αυτά;

4 σχόλια:

DPurpler είπε...

Ωραίος!

περιούσιος είπε...

@DPurpler

Καλώς ήλθατε στο ταπεινό μου ιστολόγιο και σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!

Ιφιμέδεια είπε...

Δεν θα μπορούσα να τα γράψω καλύτερα!!! Θερμά συγχαρητήρια.

Η κατάσταση είναι ΑΚΡΙΒΩΣ έτσι όπως την περιγράφετε!

περιούσιος είπε...

@ Ιφιμέδεια

Καλώς ήλθατε στο ταπεινό μου ιστολόγιο και σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια! Πιστεύω, ότι αυτά, που έγραψα, αποτελούν μια εικόνα, που αρκετός κόσμος έχει δει και κρίνει.