Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Ο Ηρακλής των μαθηματικών

Αλίευσα αυτό το περίλαμπρο μαργαριτάρι στο σπουδαίο ιστολόγιο της φίλης Ροδιάς(rodiat7.blogspot.com/2009/05/blog-post_05.html), το ξαναδιάβασα στη στήλη της "Ελευθεροτυπίας", όπου δημοσιεύονται οι επιστολές των αναγνωστών της και ακόμα δεν μπορώ να το χωνέψω, πώς ένα πρόσωπο, που διετέλεσε Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μπόρεσε να εκτοξεύσει δύο ανοησίες τέτοιου βεληνεκούς. Τη μια επικαλείται το διαβόητο για την πλαστότητά του μύθο περί "HELLENIC QUEST", το υποτιθέμενο πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, που εξεπόνησε η εταιρεία APPLE την άλλη αναφέρεται στην ηράκλεια δύναμη του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, ο οποίος έσωσε με τα ίδια του τα χέρια τα βιβλία και τον εξοπλισμό του Πανεπιστημίου της Σμύρνης από την καταστροφή και τα έβαλε σε μια βάρκα. Λεπτομέρεια : 20.000 βιβλία και 3.500 όργανα φυσικής υπήρχαν καταγεγραμμένα στο εν λόγω Πανεπιστήμιο (το οποίο, αν θυμάμαι καλά, ουδέποτε λειτούργησε).
Τώρα πώς τα χώρεσε ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή σε μια βάρκα αλλά και πώς κατάφερε και τα κουβάλησε μέχρι αυτή, πιθανόν να το έπλασε με το νου του ο κ. Στυλιανίδης ή πιθανότατα να το άκουσε σε κανένα παραφιλολογικό πηγαδάκι, απ' όπου αλίευσε και μας σέρβιρε και τα περί "HELLENIC QUEST". Ενδεχόμενα να το αλίευσε από την ιστοσελίδα www.mathsforyou.gr, στην οποία υπάρχουν αρκετές βιογραφίες παγκοσμίως γνωστών μαθηματικών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή. Αλλά όσο και αν ψάξετε στην ιστοσελίδα αυτή, πουθενά δεν θα ακούσετε τις τερατολογίες του κ. Στυλιανίδη.
Έχει και άλλες φορές επισημανθεί η τάση αρκετών νεοελλήνων να ασπάζονται και να διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας ή μύθους παντός τύπου. Και όταν πρόσωπα, όπως ο κ. Στυλιανίδης, ο οποίος υποτίθεται, ότι προΐστατο ενός υπουργείου, που ασχολείται, μεταξύ άλλων, και με την καταπολέμηση αυτών των μύθων, πιστεύουν και διαδίδουν ένα τέτοιο μύθο, τότε το φαινόμενο καθίσταται άκρως ανησυχητικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: